Marije De Gans Photography

Mijn meest recente hersenspinsels, speciaal voor jou opgeschreven...

Kies wijzer, kies met je hart

Kies wijzer

Lieve lezers,

Morgen mogen we weer naar de stembus. En ik raad iedereen aan, om dat dit keer ook echt te doen.

Met onze 2 vakjes kleuren hebben we maar liefst invloed op 3 bestuursorganen: het Waterschap, ons provinciaal bestuur en de 1e Kamer.

Er hangt dus nogal wat van af als we kiezen

Jarenlang waren mijn keuzes primair gebaseerd op groen, milieu en klimaat, secundair op sociaal beleid en zorg. Mijn overtuiging was dat groen denken en liefdevol samenleven het beste was. En daar leefde ik dan ook naar, terwijl ik mijn omgeving probeerde te overtuigen om datzelfde te doen. Groen en lief samenleven, zo zouden we samen met de aarde oud en gelukkig worden.

Maar nu? Ik begrijp er niets meer van. Niemand is het nog eens met wat er gebeurt, linksom of rechtsom. Écht groen denken en daarvoor vechten grenst bijna aan terrorisme waarvoor je gearresteerd moet worden. Terwijl aan de andere kant van het spectrum duizenden mensen uit hun huizen en bedrijven dreigen te worden gezet wanneer ze niet snel voldoen aan talloze nieuwe eisen voor groener werken en wonen. En mens en media hebben daar van alles over te melden.

Het lijkt wel een bokswedstrijd waarbij het publiek, massaal opgehitst door de media, vanaf de kantlijn luid het ene, of het andere spectrum toejuicht.

Maar het trieste is dat velen wanhopig vechten voor hun idealen en de aarde aan de ene kant, of voor hun gezin, hun thuis en levensonderhoud aan de andere kant. Het drama wat zich op dit moment voltrekt is gigantisch. Maar op enige empathie hoeft niemand te rekenen. Heeft de politiek immers ook niet.

Dat dit naast elkaar bestaat en bijna niemand zich daar eindeloos over verbaast, verbaast mij bijzonder

Maar dat is niet zo gek. De politiek strooit kwistig zand in vele ogen. Campagne wordt nauwelijks meer gevoerd op de inhoud, maar wel op het afwijzen van elkaar. En met onze weg, geplaveid door politieke blunders, protesten van links naar rechts, beschuldigingen van populisme en een immense maatschappelijke ontevredenheid, struikelen we wanhopig naar hét moment van onze keuze op de 15e maart….

Alsof deze datum ons dé verlossingen gaat brengen

Er is zo veel veranderd, de laatste jaren.

De regerende partijen, en dan met name de kopstukken van de coalitie, lijken ineens het populisme te hebben omarmd. Ze gedragen zich alsof ze leukste jongetje van de klas zijn, maar vergeten in hun verbeten regeldrift waar het uiteindelijk over gaat en in dienst van wie ze werkelijk zijn. Zo zie ik dat.

kies wijzer

Hardvochtig worden talloze besluiten doorgedrukt, zelfs tegen stemmingen van de kamer in! Dat ik ooit enthousiast lid ben geweest van één van deze partijen is iets waar ik mij tegenwoordig diep voor schaam. Ik kán en wíl me niet verbonden voelen met de meedogenloze, hardvochtige manier waarop nu met mensen wordt omgegaan door een partij waarvoor ik jarenlang campagne heb gevoerd.

Onze coalitie lijkt te zijn veranderd in een bestuurlijk armageddon waaruit geen weg meer terug is zonder een immense publieke vergelding

Intussen wordt de druk om vergroening steeds groter aan de ene kant, terwijl aan de andere kant de angsten en frustraties van vele mensen die met groen en leven werken, maar dat straks misschien niet meer mogen, steeds groter worden.

Want ‘groen’ is in. ‘Klimaatneutraal’ is in. Groen denken, klimaatbewust leven en onze leefstijl pardoes veranderen ten gunste van de aarde, wordt ons op dit moment door vele partijen voorgespiegeld als enige uitweg.

En in theorie kunnen ze daar best gelijk in hebben. Maar de praktijk is een stuk grilliger en veel minder groen

Ik wil er voor waarschuwen dat dit groene denken, dit klimaatbewuste veranderen, intussen hardvochtig wordt gekaapt door het kapitalisme. Wat zal inhouden dat iedere groene keuze die straks aan bestuurstafels wordt gemaakt, door vermogende derden zal worden opgekocht en uitgevoerd. En die partijen gaan over lijken. Oók wat onze aarde betreft.

Ons klimaat wordt een meedogenloos verdienmodel

Ik woon in Groningen. Ik ben hier opgegroeid. En ik weet wat er gebeurt wanneer groot geld de hand legt op mooi voorgespiegelde politieke besluiten. En ik heb het niet alleen over aardgas. Er zijn hier heel wat bestuurlijke en natuurbedreigende drama’s gaande die voortspruiten uit de zogenaamd klimaatbewuste ambities van onze politiek.

En dat is voor mens en planeet niet best

Kort gezegd wil ik jullie allemaal waarschuwen. Het is nu zaak voorzichtig te zijn bij het kiezen voor de zo mooi gepresenteerde, groene utopieën van bekende partijen. Want in verkeerde handen gaat dat faliekant mis en dan is er niets of niemand die nog op de rem kan trappen als het eenmaal te laat is. Groningen is hier een levend, lijdend voorbeeld van.

Lieve mensen, wees wijs. Écht wijs. Kies voor betrouwbare politici die blijven staan voor wat ze uitdragen en die zich niet omver laten werpen door tegenstand. Die niet, als het ze beter uitkomt, achterdeurtjeshandjeklap spelen met de Haagse coalitie. Kies voor politici die niet liegen, dreigen, draaien, schreeuwen, of neerbuigend zijn naar anderen.
En bedenk altijd dat een verkiezingsprogramma en standpunten de komende regeerperiode inzet zijn voor onderhandelingen met andere partijen. En dat het niet jouw keuze is welke punten sneuvelen…….

Een combinatie van hart, gevoel en verstand is hard nodig, deze 15e maart.
Kies je balans en kies zorgvuldig.

Ik wens jullie morgen veel wijsheid toe.

De Gans

Kies wijzer
Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...
%d bloggers liken dit: