Over mij

Tijdens een moeilijke periode in mijn leven begon ik in 2016 met bloggen, als uitlaatklep voor mijn struggle met het leven en de maatschappij. Dit deed ik onder het pseudoniem ‘De Gans’. Om mijn posts leuker te maken wilde ik daar originele beelden bij. Dus begon ik met mijn smartphone voor dat blog te fotograferen.

Maar, gedreven en perfectionistisch als ik ben, was die smartphonefotografie niet goed genoeg naar mijn zin. Dus kocht ik een camera. Maar met een mooie camera ‘vakantiekiekjes’ fotograferen was natuurlijk niet mijn bedoeling: het moesten wel echt goeie foto’s zijn. Dus deed ik een cursus. En daarna nog één. En workshops. En zelfstudie. Zo kreeg het fotografievirus mij definitief te pakken.

Toen ik in 2020 gevraagd werd voor een solo-expositie, was er eigenlijk geen weg meer terug: de toeschouwer van de wereld in mij was wakker geschud. De expositie was het begin van een mooie reis van tentoonstellingen, Schiere Ploatjes schieten, boeiende mensen ontmoeten en vooral heel veel over mijzelf ontdekken. Omdat de naam ‘De Gans’ als een tweede jas bleek te passen, besloot ik onder dit alias te blijven werken. Mijn dagelijks leven leef ik als Marije Sijbolts-Withaar.

Ik vind het lastig om mij ‘fotograaf’ of ‘kunstenaar’ te noemen. Er zijn zo veel creatieve mensen. Ik zie mijzelf meer als een toeschouwer van het leven, waarbij ik momenten daarvan vastleg. Mijn gezondheid werkt niet altijd mee, waardoor ik niet blij word van drukte, veel sociale interactie en een strakke planning. Maar als oplettend getuige geniet ik des te meer. In de natuur, in de stad, tijdens bijeenkomsten. En zo kijk ik, voel ik, en leg ik vast.

Deze blik deel ik graag met jullie. Eenvoudige, maar mooie beschouwingen van het leven. In beeld, met soms ook woorden erbij. Ik hoop dat ze jullie bevallen.

Lieve groet, Marije De Gans