Mijn Missie

Moet een beeld ragscherp en foutloos zijn? Voor mij juist niet! Het leven is immers allesbehalve ragscherp en foutloos. Als ik dat zou vastleggen zou mijn fotografie een leugen zijn.

De afgelopen jaren heb ik veel geëxperimenteerd in de fotografie. Ik ontdekte dat bewust onscherp schieten soms meer toevoegt. Ik leerde ook dat ik niet ver hoef te reizen voor mooie beelden, maar dat ware schoonheid zich vaak vlak voor mijn ogen bevindt, en meestal aan mijn voeten. Soms moeten we diep door de knieën gaan om het leven te ontdekken. Na jaren knokken met HSP en mijn gezondheid, weet ik als geen ander schoonheid te vinden in, voor anderen soms, heel eenvoudige, dingen.

Wie door mij gefotografeerd wordt, krijgt dus niet een standaard foto. Wil je een keurig gepolijst plaatje met een perfecte belichting om jezelf op al je socials glamoureus uit te lichten, dan ben je bij mij niet aan het goede adres.

Er zitten veel verborgen hoekjes in onszelf en de samenleving. Ook díe wil ik laten zien. Ik wil met mijn beelden ogen openen. In onze wereld staan we niet meer open voor het onverwachte, voor de kronkels in het leven. Alles moet bij voorkeur uitvoerig worden geregisseerd en vastgelegd. Voor buiten de lijntjes kleuren is haast geen plaats. Maar ik ben juist een buitendelijntjeskleurder.

Van dociele volgzaamheid is de wereld nog nooit beter geworden. En daarmee roep ik dan ook op tot een herintroductie van een gezonde twijfel aan zaken, eigen verantwoordelijkheid en, vooral, een herontdekking van ons innerlijk sociaal kompas. Want dat is als eerste nodig, willen we weer een beetje meer vrede hebben met elkaar.

En daar hebben we mijn werkelijke missie: een samenleving in vrede. Met elkaar en met de aarde waarop wij leven.Lieve groet, Marije De Gans


Foto: olijfboom, symbool van vrede en voorspoed in de wereld (La Penne-sur-l’Ouvèze, Drôme, France 2023)